Grooveshark-blokering er en farlig vej

Fogedretten i Danmark har besluttet, at teleselskabet 3 skal blokere for brugeres adgang til musiktjeneste Grooveshark. Det er en farlig vej.

På denne måde bevæger Danmark sig nemlig endnu engang ind i den herlige gruppe for lande, der blokerer deres borgeres adgang til internettet. Kina gør det. Myanmar gør det. Og Danmark gør det. Både i forhold til Piratebay, vi i mange år har været nægtet adgang til, og nu også Grooveshark, Men det er en meget farlig vej at bevæge sig ned af, da vi er nødt til hver gang at foretage en konkret vurdering af, hvorvidt en blokering er den rette vej frem.

Problemet med at blokere Grooveshark er, at vi ikke i lige så høj grad her snakker om en “ulovlig” tjeneste, som vi gør med Piratebay. Hvor Piratebay absolut ingen intentioner har haft om at lave aftaler med rettighedshavere, hvorfor en blokering også har været iværksat i mange år, har Grooveshark faktisk forsøgt ad flere omgange at nå til enighed med KODA om betaling til danske kunstnere. Grooveshark har allerede aftaler med en del pladestudier, men mangler også stadigt nogle, på trods af, at de stadigt stiller musikken til rådighed for de mange millioner brugere over hele verden.

På Grooveshark uploades musikken af brugerne, og Grooveshark fraskriver sig ethvert ansvar ved at drive siden. Derfor mener Grooveshark også selv, at blokeringen af deres tjeneste kan være ulovlig, da de egentligt i store træk gør det samme som YouTube: Lader brugerne uploade materiale til fri afbenyttelse af alle. Grooveshark har faktisk også ad flere omgange fjernet materiale igen efter at være blevet bedt om det af rettighedshavere, om end tjenesten ikke har travlt med at gøre dette.

Konkret afvejning: Ulovlig nok?

For at forsvare en blokering af en tjeneste som Grooveshark er en helhedsvurdering  nødvendig. Der sidder mennesker, der er nødt til at tage stilling til, om Grooveshark er ulovlig nok til at blive nedlagt, eller om dette ikke er tilfældet. Hvis vi skulle tolke retten om ophavsret tilpas kynisk, ville vi være nødt til at nedlægge sider som Facebook og YouTube også, da de sådan set slås med de samme problemstillinger som Grooveshark.

Men hvor går grænsen i forhold til disse blokeringer? Facebook er ikke ulovligt nok, men det er Piratebay. YouTube er helt i orden, men det er Grooveshark ikke. At vi er nødt til at have en elite siddende og vælge manuelt, hvilke sider, er er OK, og hvilke, danskerne ikke har adgang til at besøge med det ellers frie internet, bevæger vi os ned af en meget farlig vej, vi ikke ved hvor stopper. Lovgivningen ligger op til at en konkret fortolkning skal bruges på det enkelte tilfælde, hvilket åbner op for vidtrækkende kendelser. Havde vi en mere konkret lovgivning med konkrete kriterier for, hvornår det er tilladt at indskrænke danskernes indgang til siden (hvilket det aldrig nogensinde burde være!) kunne vi potentielt undgå mange af de spørgsmål, vi nu står med.

Grooveshark giver os,  hvad vi vil have

I stedet for at bruge meget tid og kræfter på at blokere velfungerende sider som Grooveshark kunne rettighedshavere bruge deres tid på at skabe lignende, men lovlige tjenester. Grunden til at Grooveshark er blevet så ekstremt populært er ikke blot, at det er gratis. Mange tusinde danskere betaler gerne. Nej, Grooveshark er nemt at bruge, virker altid og er fremfor alt problemløst at komme i gang med. Har du nogensinde været oppe at slås med DRM-blokering af TDC Play, med betalingskortproblemer i iTunes eller med, at du ikke må købe musiknumre fra Amazon.com fra en dansk IP, så ved du, hvad jeg mener!

Jeg synes, at det er en kæmpe skam, at den frie adgang til information på internettet kan indskrænkes af den lovgivende og den dømmende magt, som det her er tilfældet. Vi har nemlig ingen grænse, og dette åbner op for, at Danmark i fremtiden ikke blot censurer “ulovlige” resultater, men også sider og holdninger, vi ikke bryder os om.

Og så er vi altså ikke langt fra regulær og grundlovsstridig censur. Danmark er desværre ved at udvikle sig til et foregangsland indenfor censurering af borgernes frie adgang til information. Det er en skam.

Hvis du vil læse mere, kan jeg anbefale Torrentfreaks udmærkede artikel om emnet.

6 Responses to Grooveshark-blokering er en farlig vej

 1. Alexander R. B marts 6, 2012 at 16:50 #

  Jeg er en af de mange som bliver ked af det hvis det er de blokere hjemmesiden..
  Jeg bruger den dagligt hver gang jeg skal sidde og arbejde foran skærmen.

 2. svendsvin marts 6, 2012 at 19:45 #

  http://www.thepiratebay.se er da ikke blokeret!

 3. Mxcan1992 marts 8, 2012 at 15:31 #

  Nej, men det er fordi, at domænet Piratebay.org blev blokeret – og Piratebay for nyligt for at provokere skiftede til .se. For nu virker den. Mega rart. Jeg <3 Piratebay.

 4. Mads Braas Jakobsen marts 9, 2012 at 12:21 #

  Der er nogen som leger med ilden.

 5. gæst marts 9, 2012 at 14:08 #

  grooveshark blokeret… nu mangler de da kun at blokere for youtube… begge hjemmesider har det samme formål'?!?

 6. Mama april 3, 2012 at 20:50 #

  Den er jo helt skæv! Jeg er så skuffet over den beslutning. Fucking pengenarkomaner altså.
  Som gæst skrev tidligere, så gør Youtube jo det samme. Jeg ville sige at youtube krænker flere regler end Grooveshark, da der trods alt er videoer der kører samtidig. Har i hvert fald tit fundet udsendelser man ellers skulle have betalt for på youtube.

  TDC og 3 er dem jeg har hørt om, af dem der har blokeret siden i Danmark. Jeg tror da nok de har fået skabt sig en ordenlig bunke haters nu.

Skriv et svar

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes